10 Levenslessen uit TOP GUN - MAVERICK

liefde ontwikkelen Jun 23, 2022

Toen ik in 1986 naar Top Gun ging was ik verkocht. Het was het begin van een langdurige verliefdheid op Tom Cruise wat resulteerde in een studentenkamer vol met glossy posters van de mooiste man op aarde.

Onbereikbaar verliefd op een filmster: het is mij overkomen tussen mijn 18e en 25e.

Toen André me onlangs vertelde dat er een vervolg was gemaakt op deze klassieker – toentertijd de best bekeken film van het jaar – maakte mijn hart een sprongetje.

Inmiddels heb ik al twee keer in de bioscoopzaal gezeten om Top Gun Maverick te zien. Naast het enorme spektakel ontdekte ik heel veel wijze levenslessen in deze film. Hoewel de setting een militaire context is waar ik doorgaans niet meer heel enthousiast van zou worden, kan ik niet anders zeggen dan dat dit vervolg voeding voor mijn ziel is geweest.

Ik neem je mee in de tien belangrijkste levenslessen die ik uit deze film heb gehaald.

Nog even voor je beeldvorming: Tom Cruise speelt Pete Mitchell – codenaam Maverick – die op het moment dat de film begint testpiloot is bij de Amerikaanse Marine en gestationeerd is ergens in de woestijn. Na meer dan vijfendertig jaar krijgt hij het bevel instructeur te worden bij Top Gun – de vliegschool van de Amerikaanse Marine – om een aantal top straaljager piloten op te leiden voor een geheime missie. Het verhaal van Top Gun 1 is prachtig verweven in dit vervolg. Ook zit er een mooi liefdesverhaal in dat op de achtergrond subtiel meespeelt met de vrouwelijke tegenspeelster genaamd Penny.

  1. Maverick kiest voor de missie, maar niet zonder de intentie neer te zetten om alle piloten die aan deze haast onmogelijke opdracht meedoen, veilig naar huis te laten terugkeren. Er zit een prachtige scène in hoe hij zijn studenten met deze verantwoordelijkheid confronteert maar ook met de admiraal die het slagen van de missie in eerste instantie duidelijk boven het verlies van mensenlevens kiest. Maverick maakt een andere keus.
  2. ‘It comes down to the pilot’ – Deze zin wordt meerdere keren uitgesproken om het belang te benadrukken dat mensen het verschil kunnen maken. Juist omdat we mens zijn en geen computer. Er zit een mooie verhaallijn in over de keuze tussen mensgericht handelen of AI (Artificial Intelligence)- gericht handelen.
  3. Penny geeft Maverick een zoveelste kans als ze merkt dat hij volwassen is geworden en zich in alle opzichten gedraagt als een gentleman. Mijn persoonlijke ervaring is dat mannen deze kansen ook moeten krijgen… (hier gaat onder andere mijn tweede boek over dat ik momenteel aan het schrijven ben).
  4. Maverick gaat in deze film geen enkele grens over als het om Penny gaat; daar kunnen vele mannen nog wat van leren. Hij wacht steevast op de uitnodiging van haar kant.
  5. Penny ontdekt dat ze haar dochter meer ruimte en vertrouwen mag geven. ‘Ik heb ontdekt dat ze haar eigen fouten moet maken.’ Briljante les voor (bijna) alle moeders.
  6. Maverick besteedt een hele dag aan teambuilding: aanvallen en verdedigen tegelijk waar het nier meer gaat om de winst, maar om de fun en het team. Prachtige scène bij zonsondergang op het strand.
  7. Maverick durft eerlijk te zijn tegen Rooster – de zoon van Goose (zijn maatje uit deel 1 die omkomt bij een ongeluk) en neemt daarmee de volledige verantwoordelijkheid voor zijn eerder gemaakte keuze.
  8. Kennis is leuk, maar om tot grote hoogte te komen moet je jezelf durven oprekken én heb je als team te opereren. Het algemeen belang is belangrijker dan het eigen belang. Als je op You Tube iets ziet over de making of van dit tweede deel dan zie je ook hoe Tom Cruise de acteurs begeleidt en oprekt om deze haast onmogelijke prestatie te leveren aangezien alle beelden zijn gemaakt in echte F18 straaljagers.
  9. Zelfs de admiraal toont aan het einde van de film het lef om te kiezen voor het slagen van de missie onder leiding van Maverick, waarbij hij ook zijn eigen carrière op het spel durft te zetten.
  10. Voordat de missie daadwerkelijk start, lossen Maverick en Rooster de ruis die er nog zit tussen hen ‘energetisch’ op. Rooster wil het bespreken, wat niet lukt, Maverick zegt dat hij in hem gelooft. Het maakt dat de telepathische verbinding tussen hen tijdens de missie kan bestaan. De scène waarin ze het alsnog met woorden proberen op te lossen is werkelijk hilarisch!

Mocht je door een hele andere bril naar deze film hebben gekeken, laat het me dan weten. Misschien heb ik nog steeds mijn roze bril op van 35 jaar geleden ;-).

Veel lef en liefde,

Esmeralda

PS heb je behoefte aan een paar krachtige levenslessen die gaan over liefde? Met meld je dan aan voor de gratis video serie Leven in Liefde.