Alcohol: smeerolie voor een fijn leven of... ?

aanmoedigen helen tolle Feb 16, 2023
Alcohol

Enige tijd geleden vroeg een vriendin aan mij:’

‘Alcohol is toch als smeerolie voor een fijn leven?’

Met andere woorden. Alcohol helpt het lastige leven wat dragelijker te maken. Toch?

Resoluut was mijn antwoord: ‘Ik geloof het niet. Alcohol helpt je per saldo altijd naar beneden, in een neerwaartse spiraal. ALTIJD!’

Al jaren heb ik gesprekken met mensen over alcohol, want de meeste mensen willen graag geloven dat het geen enkele kwaad kan. Maar omdat ik zelf nauwelijks drink en in ieder geval op dit punt geen moraalridder wil zijn, is dit wat ik vaak zeg:

‘Alcohol is per definitie bewustzijnsvernauwend en helpt ons niet als het om bewustzijnsontwikkeling gaat. En het ego is er een meester in om goed te praten dat alcohol geen kwaad kan; dat is wat ik zie bij mensen die regelmatig drinken en toegeven dat ze het moeilijk vinden om de drank te laten staan.’

En onlangs kreeg ik uit onverwachte hoek een mooi verhaal van een goede vriendin van me. Ze vertelde dat het weer goed met haar ging, maar ze had een hele lastige periode achter de rug.

Hier een kleine opsomming van dingen die ze mij vertelde:

  • ‘Ik was de vreugde van het leven kwijt.’
  • ‘Ik had een heel kort lontje.’
  • ‘Soms had ik zelfs geen lontje meer en jij weet dat ik dan geen fijn gezelschap ben.’ (dat kon ik beamen)
  • ‘Ik ben in de overgang en het slapen is een ramp.’
  • ‘Ik was op een punt gekomen dat ik er wel een beetje klaar mee was, met het leven welteverstaan.’

Ze vervolgde haar verhaal.

‘Maar ik wist dat de sleutel bij mezelf lag, want als ik heel eerlijk tegen mezelf zou zijn, dan wist is dat dit ALLES, maar dan ook ALLES te maken had met het drinken van alcohol. Maar ik besefte ook hoe moeilijk het was om dát toe te geven. 

Per 1 januari is zij helemaal gestopt met drinken en raad eens wat ze zei.

‘Echt waar Esmeralda, IK BEN EEN COMPLEET ANDER MENS, IK HEB MEZELF WEER HELEMAAL TERUGGEVONDEN. En dat na een aantal weken geen alcohol. Ik kan niet uitleggen hoe ik me nu voel en hoe groot de verandering is. Daar zijn geen woorden voor maar de verandering is echt BIZAR.’

Ze ging verder.

‘En weet je; alcohol is niet lekker, dat maken we onszelf alleen maar wijs. De enige reden dat we drinken, is omdat het ons helpt om onszelf te verdoven tegen dat wat we ingewikkeld vinden in het leven. Om weg te vluchten van de realiteit. Niet meer en niet minder.’

En als je dan vraagt: wat zou de liefde doen dan is dit het antwoord:

Alleen door het proces van bewustzijnsontwikkeling kun je gaan doorzien wat het leven voor jou lastig en ingewikkeld maakt. En die ontrafeling is een proces. Een proces dat tijd kost, maar het brengt je uiteindelijk op een punt van vreugde en innerlijke rust. Op een punt waarop je geen geest vernauwende, of verdovende middelen nodig hebt. Dit is echte liefde en dit is het pure geluk dat ieder mens kan ervaren. 

Maar dan moet je wel het LEF hebben het pad naar binnen te bewandelen en te stoppen met dingen die niet goed voor je zijn.

Aan jou de keus. Ik ga graag een stukje met je mee op reis!

Veel lef en liefde,

Esmeralda

PS I Dit jaar komt mijn tweede boek uit. Een boek waarin ik aandacht besteed aan het gebruik van alcohol. In 2022 heb ik namelijk zelf ook ervaren hoe alcohol me geholpen heeft om een moeilijke tijd door te komen. Dus alle begrip hiervoor, maar dat is een korte termijn manier van denken die op de langere tijd meer kapot maakt dan je lief is. Van de overheidscampagne uit 1986 is nog steeds ieder woord waar. 

PS II En als jij stappen wilt maken om jouw ego te doorzien met betrekking tot welk patroon of verslaving dan ook, kijk dan naar de gratis videoserie Tolle in een notendop of gebruik de gratis videoserie In 3 stappen meer LEF in je leven. Daarin in leer ik je dat er altijd een keuze is; de keuze tussen angst en liefde. Precies zoals mijn vriendin uit dit BLOG ook heeft gedaan.