Als je er nu eens helemaal niets van vindt?

microdoseren tolle Sep 10, 2022

Waarschijnlijk herken je het wel bij jezelf. Dat er regelmatig situaties zijn waar je van alles van vindt:

  • dat je kind zijn kamer moet opruimen
  • dat je buurvrouw er met haar nieuwe kapsel en kleding eigenlijk niet op vooruit is gegaan
  • dat je eigenlijk vindt dat je een paar kilo te zwaar bent en dat afkeurend laat merken iedere keer als je in de spiegel kijkt
  • dat je vindt dat je partner niet zoveel moet werken en je geïrriteerd bent als hij weer uitgeblust op de bank zit
  • dat je kind te veel rookt ondanks dat je weet dat hij psychisch in een moeilijke situatie zit

Het laatste voorbeeld betreft mijn eigen stiefzoon, het jongste kind van André met wie ik onlangs vier weken op vakantie ben geweest. Van het rookgedrag van Youri vind ik namelijk van alles want in zijn verslaving vertoont hij regelmatig gedrag dat mij behoorlijk triggert.

Voor de vakantie vertelde mijn vriendin Anselma dat zij ging oefenen om minder van allerlei dingen te vinden en het inspireerde mij om dit ook toe te passen tijdens mijn vakantie met André en Youri. We gaan overigens al jaren met Youri op vakantie dus dat was niet de uitdaging, maar zijn verslaafde gedrag werd wel steeds meer een trigger voor mij.

OK, als ik er nou eens helemaal niets van vind… dat was de opdracht!

Want als je er werkelijk niets van vindt dan hoef je je dus ook niet druk te maken. Je zou dit als onverschillig kunnen bestempelen maar als je boeken leest van grote spirituele meesters dan is dit eigenlijk een zeer goede spirituele oefening. 

Jiddu Krishnamurti, een spiritueel leraar uit India, heeft ooit tegen zijn leerlingen gezegd: ‘Mijn geheim? Ik trek me niets aan van wat er gebeurt.’*

Dat is geen onverschilligheid maar onverstoorbaarheid. De oefening in onverstoorbaarheid heeft mij geholpen om steeds maar weer in de ontspanning te komen met Youri, wat zeker niet altijd lukte en ik deed tijdens deze vier weken nog een andere ontdekking.

Ik stelde me op een gegeven moment de vraag: ‘Waarom word ik nou zo getriggerd door zijn gedrag?’

Een trigger zegt namelijk altijd iets over onverwerkte pijn in mijzelf maar het duurde even voordat het kwartje viel. Het inzicht was pijnlijk en confronterend tegelijk.

Ik word namelijk getriggerd door het gedrag van Youri omdat IK bang ben voor het oordeel van mijn ouders en mijn familie, omdat IK denk dat zij er van alles van zouden vinden. Misschien is dat ook wel de reden dat ik mijn ouders in al die jaren nog geen kennis heb laten maken met Youri. IK heb dus nog wat te doen en niet Youri; want Youri met zijn psychische klachten in combinatie met zijn autisme is helemaal goed zoals hij is; ook met zijn verslaving. Hij is op dit moment mijn grootste leermeester en ik ben dankbaar voor zijn aanwezigheid in mijn leven.

Veel LEF en liefde,

Esmeralda

PS I Bovenstaand BLOG gaat over een andere manier van waarnemen. Wil jij ook anders leren waarnemen waardoor je met een ruimere blik naar jezelf en naar het leven kan kijken? Doe dan in dit najaar mee met de vernieuwde microdoseringsprogramma. Op 26 september start ik een nieuwe editie van mijn microdoseringsprogramma. Een ONLINE – programma dat zes weken duurt en helemaal is vernieuwd. We duiken deze zes weken lang, met behulp van zeer kleine hoeveelheden psilocybine, dieper in de thema’s ZELFLIEFDE, SAMENLIEFDE en UNIVERSELE LIEFDE. 

* Een klein verhaaltje om je deelgenoot te maken hoe ik het leven als een wonder ervaar. Ik was dit BLOG al aan het voorbereiden op 18 augustus, maar ik wist niet meer 100% de exacte woorden die Krishnamurti had uitgesproken. Ik ken het citaat uit Een nieuwe aarde, want Eckhart Tolle gebruikt dit verhaal ook in zijn boek. Toen ik het boek wilde pakken realiseerde ik me dat al mijn boeken al waren ingepakt i.v.m. de verhuizing. OEPS … dat moest ik anders zien op te lossen. Een dag later ga ik naar de WC en blader de Happinez kalender door (die stond i.v.m. de vakantie nog op 1 augustus) en wat zag ik op donderdag 18 augustus? Precies dit citaat van Krishnamurti!