Crisismomenten in je relatie? Dit kun je doen ...

liefde tolle zeven sluiers Apr 14, 2023

Crisismomenten in je relatie? Dit kun je doen ... 

Al jaren zie ik veel geworstel in relaties en ervaar ik dat er nog veel taboe op dit thema zit. Veel mensen worstelen achter de voordeur, terwijl hun omgeving in de veronderstelling is dat er sprake is van een goede relatie. 

Ik heb zelf ook veel geworsteld in mijn relaties en ik heb heel lang het gedoe in mijn relaties met niemand gedeeld. Ik ben opgegroeid in een gezin waar harmonie de standaard was en ik kon totaal niet omgaan met de boosheid van mijn partners die zich in hoge mate op mij richtte. En toen ik getrouwd was, en het gedoe en de ruzies gedurende de tien jaar steeds meer op de voorgrond kwamen, ben ik gaan geloven dat het kennelijk bij iedere relatie hoorde. De ruzies en gedoe leidden in mijn geval nooit tot groei maar het waren terugkerende issues waar feitelijk geen verandering plaatsvond. De klassieke vicieuze cirkel. En die gaat altijd de verkeerde kant op. Het werd alleen maar erger.

Inmiddels weet ik dat het ook anders kan, want met André ervaar ik een relatie waarbij "gedoe" juist een signaal is om te groeien. In de zomer van 2018 schreef ik er al een BLOG over.

Toen ik van de week bij een dierbaar bevriend stel was dat in een diepe relatiecrisis zit en waarop crisismomenten aan de orde van de dag zijn, voelde ik de energie om een BLOG te schrijven over dit onderwerp. Omdat ik het vermoeden heb dat heel veel mensen hier mee te maken hebben. 

In mijn eerdere BLOG geef ik een eigen interpretatie aan het woord "gedoe" en crisismomenten zijn voor mijn "gedoe in de overtreffende trap" .

Gedoe is een botsing van onbewust gedrag (en dat is per definitief gedrag van het ego*) waarmee we de ander op een negatieve manier raken. In crisismomenten zou je kunnen zeggen dat het onbewuste gedrag van het ego de ander zelfs op een pijnlijke manier raakt. Het zijn momenten dat je totaal uit verbinding bent en gevoelens van haat, onmacht, boosheid en verdriet de boventoon voeren.

Hoe kom je daar weer uit?

Door de jaren heen hebben André en ik - met dank aan het twee keer volgen van de zeven sluiers* - een voor ons beproefde manier gevonden om de crisismomenten in te dammen en te zorgen dat we relatief snel weer in verbinding komen. En natuurlijk vraagt dat enige vorm van bewustzijn, maar het is ook een kwestie van oefenen.

Dit kun je doen:

  • Stap 1: Stap UIT de situatie. 
  • Stap 2: Stop met praten. 
  • Stap 3: De eerste die kan verzachten, reikt de hand uit naar de ander, maar je praat nog niet.
  • Stap 4: Je gaat pas weer praten als de energie door de handen gaat stromen en je met zachte ogen naar elkaar kan kijken. Pas dan ga je weer in gesprek.
  • Stap 5: Kijk alleen maar naar je EIGEN AANDEEL in deze crisis*.

Concreet doe je dit als volgt:

Spreek met elkaar af dat als er sprake is van een crisismoment in ieder geval een van de twee UIT de situatie stapt. Dat je naar elkaar kan zeggen: 'Hier wil ik niet meer heen dus ik stap eruit, want als we er in blijven wordt het alleen maar erger.' Het ego is er namelijk een meester in om je IN de crisis te houden. Het ego wil alles stuk maken dus "uit de situatie stappen" wordt door het ego vaak als laf en zwak gezien. Negeer het ego en stap eruit!
Zeg geen woord meer tegen elkaar. Woorden zijn in crisismomenten per definitie TOXIC en maken meer stuk dan de bedoeling is.
Je spreekt met elkaar af dat als een van de twee de hand uitreikt, de ander die pakt; hoe moeilijk dat soms ook is. Als dat niet meteen lukt dan blijft de hand uitgereikt totdat de ander hem kan pakken.
En durf dan de stilte zolang mogelijk te bewaren totdat er echt ruimte is gekomen om weer in gesprek te gaan. Zorg er eerst voor dat de energie gaat stromen en je voelt dat er ontspanning en verzachting is. Pas dan ga je voorzichtig woorden geven en kijk je allebei alleen naar je eigen aandeel in dit geheel. Dit laatste is belangrijk. Door naar je eigen aandeel te kijken kan de werkelijke verbinding ontstaan en als je eenmaal echt in verbinding bent, ontstaat er ruimte om te relativeren, de ander liefdevol feedback te geven en uiteindelijk zelfs om de situatie te kunnen lachen.

Het geheim van deze methode is de magie van de handen*. Probeer het uit en ervaar het zelf.

Veel LEF en Liefde,

Esmeralda

PS I Wil je meer van het ego weten, bekijk dan de gratis video-serie Tolle in een notendop. Daar leg ik je uit wat het ego is volgens Eckhart Tolle en neem ik je in een notendop mee in de wijsheid van deze grote spirituele leraar.

PS II Het proces van de Zeven Sluiers is een indrukwekkende methode om met zachte ogen naar de relatie te kijken, met de focus op de intimiteit en de seksualiteit. Het is geen methode om slechte relaties te lijmen maar het is wel een manier om enorm te verdiepen in je relatie. In februari 2024 starten André en ik weer een groepstraining, maar als je morgen al wilt starten dan kan dat. Onze individuele training is heel geschikt om zelfstandig te doen en de magie van de zeven sluiers te ervaren. Door het ervaren van de eerste sluier hebben we aan het begin van onze relatie al de magie van de handen ontdekt, want in de eerste sluier is elkaars hand en gezicht aanraken het enige dat is toegestaan.

PS III Over het in verbinding komen met elkaar heb ik jaren geleden het KI-model ontwikkeld. De uitleg van het KI-model vind je bij de derde video in de serie 'In 3 stappen meer LEF in je leven.' Deze serie kun je gratis bekijken.