De kracht van meditatie, juist in tijden van Covid

bewustzijnsontwikkeling Feb 25, 2021
De kracht van meditatie

Stress is hoofdoorzaak nummer één van allerlei chronische aandoeningen. Het is overduidelijk dat veel mensen tijdens deze COVID situatie – die nog wel even lijkt aan te houden – meer last hebben van stress dan normaal. Dat komt omdat juist de dingen die ons ontspanning geven en dus goed zijn voor onze gezondheid zijn weggevallen: dansen, met vrienden optrekken en gezelligheid ervaren, sporten, naar de sauna gaan of een filmpje pakken. Al maanden is het niet mogelijk en dat is niet goed voor onze gezondheid.

En als je de toenemende stress niet te lijf gaat, dan krijg je daar in de nabije toekomst last van. Daarom is het van belang om andere manieren van ont-stressen en ontspanning te vinden en één daarvan is meditatie.
Veel spirituele leraren benadrukken het belang van meditatie; spirituele ontwikkeling is an inside job, en dat betekent dat je je aandacht naar binnen brengt, en zorgdraagt voor een hoge energietrilling. Daar zit je geluk, je innerlijke rust en je wijsheid.

Mediteren is niets anders dan jezelf in een vredige, stille toestand te brengen waarin je je hersenactiviteit leert verlagen waardoor je energietrilling omhoog gaat. Als je dat traint door middel van meditatie in normale toestanden kun je dit steeds makkelijker toepassen in stressvolle situaties. Zo leer je dat je de stress kunt overstijgen door in een waarnemend veld van bewustzijn te komen waarbij je gaat zien dat de stress slechts een fysieke reactie is op een gedachte. Als je die gedachte verder geen aandacht geeft, breng je ook je stressniveau als vanzelf weer terug tot een gezond level.

Het opbouwen van een goede meditatieroutine is een prachtige manier om met zo min mogelijk stress te leren leven in omstandigheden die voor velen niet makkelijk zijn.

Van Jan Geurtz, een spirituele leraar die het belang van meditatie benadrukt heb ik geleerd dat een goede meditatieroutine aan maar een paar voorwaarden moet voldoen.

  • Ga zitten met een rechte rug.
  • Doe het liever vaker en kort dan minder vaak en lang. Dus liever drie keer per dag 5 minuten dan één keer per dag 15 of liever iedere dag 10 minuten dan twee keer per week een half uur.
  • Het gaat om gewaarzijn. Meditatie beoefenen is niets anders dan steeds weer terug te gaan naar de ademhaling als je je bewust wordt dat je mee bent gedwarreld met je gedachten. Zo simpel is het.

Het is een misverstand dat je geen gedachtes mag hebben tijdens meditatie, of dat dat het doel is, maar dat is niet zo. Het is de bedoeling dat je ze waarneemt maar er verder niets mee doet en iedere keer terug keert naar je punt van aandacht, wat vaak de ademhaling is.

Dit is ook de reden dat we tijdens het microdoseringsprogramma gaan werken met wekelijkse groepsmediaties. Gewoon om je vertrouwd te maken met de kracht van meditatie in veel verschillende vormen. Dus naast de kracht van de paddenstoel, die je ook helpt om beter te leren waarnemen, gaan we aan de slag met mediteren. En met de theoretische masterclasses erbij betekent dit, dat je in dit hele programma een scala aan tools aangereikt krijgt om te werken aan the inside job. Tien weken lang gaan we hier samen mee aan de slag.

Doe je mee? Wij doen met iedereen een vrijblijvende intake, dus als je nog twijfelt schrijf je dan in en dan bepalen we samen of ons microdoseringsprogramma, dat start op maandag 15 maart, iets voor je is. Inschrijven kan via deze link.

En altijd moet ik denken aan de zin die ik ooit las in een boek van Deepak Chopra, een van mijn favoriete spirituele leraren: ‘The answer to everything is meditation.’

Veel lef en liefde,

Esmeralda.