De wijsheid van Eckhart Tolle is actueler dan ooit

Apr 22, 2021
De wijsheid van Eckhart Tolle is actueler dan ooit

In deze tijden van COVID 19 waarin we zien dat veel mensen te maken krijgen met angst zou de wereld iets hebben aan de wijsheid van Eckhart Tolle, zoals hij die beschrijft in zijn mega bestsellers De kracht van het NU en Een nieuwe aarde. Van beide boeken zijn miljoenen exemplaren over de hele wereld verkocht.

Een nieuwe aarde is in 2008 geschreven door Eckhart Tolle en hij beschreef toen al de collectieve waanzin die je in de wereld met betrekking tot macht en hebzucht kunt waarnemen. Wat we nu zien in de wereld is daar eigenlijk alleen maar een grotere uiting van.

De collectieve waanzin die altijd voortkomt uit ego, ons onware zelf, dat maar één doel heeft: zichzelf te versterken ten koste van een ander.

Het ego doet dit op allerlei manieren.

  • het ego wil gelijk hebben (en legt hiermee dus anderen regels op)
  • het ego vergelijkt zich steeds met anderen (ik ben beter of ik ben minder dan de ander)
  • het ego wil doorgaans meer bezitten
  • het ego leeft in het verleden of in de toekomst: aanwezig zijn in het huidige moment is de grootste vijand van het ego
  • het ego maakt alles persoonlijk naar een ander en vat alles persoonlijk op naar zichzelf

Dit noemt Eckhart Tolle structuren van het ego en als je deze structuren kent, is het dus makkelijker om het ego bij jezelf en anderen te herkennen. En als je het herkent dan kan je er ook van weg(blijven).

Want onthoud één ding: het ego is niet goed of slecht, het is slechts het onbewuste en onware deel van onszelf. Onbewust betekent in zijn terminologie: afgesneden van het gevoel en daarmee niet aanwezig in het huidige moment. De basis van het ego is altijd angst.

Als je dus vrij wilt zijn van angst en wilt kiezen voor liefde, betekent dit dat je het ego hebt te doorzien, waardoor je het kan ontstijgen. Dat kan alleen maar door je trilling te verhogen. Angst heeft namelijk een lage (vastzittende) energie trilling en zolang je in deze trilling zit kun je het ego niet doorzien. Liefde daarentegen heeft een hoge trilling (de energie gaat dan stromen) en dat zorgt voor helderheid die nodig is om het ego te kunnen herkennen.  

Dus door alleen maar bezig te zijn met het verhogen van je EIGEN trilling, word je ongevoelig voor de angst die nu in de wereld aanwezig is.

Hoe doe je dat? Het verhogen van je eigen trilling?

Hier een aantal tips.

  • Ga de natuur in, die is van nature in flow (= hoge trilling). Dus veel wandelen, fietsen in de bossen, langs het strand, door de duinen, door de velden etc.
  • Voed je met goede voeding (= hoge trilling)
  • Omring je met positieve mensen (= hoge trillingen) verbind je door aan te raken, door te dansen etc (ja ik weet dat het niet mag, maar er zijn echt nog plekken te vinden waar dat kan, of organiseer zelf een bijeenkomst thuis)
  • Kijk weinig TV, want de trilling van wat er op TV wordt uitgezonden is doorgaans bijzonder laag. Wees in ieder geval selectief waar je naar kijkt.
  • Wees ook selectief wat je opzoekt op social media. Kijk naar uitingen met een positieve boodschap (= hoge trilling).
  • Leer keer op keer aanwezig te zijn in het NU (als je echt aanwezig bent in het NU ervaar je een hoge trilling, per definitie). De makkelijkste manier is om contact te maken met je ademhaling en naar binnen te gaan.
  • Richt je niet steeds op de buitenwereld waar de angst volop aanwezig is, maar keer naar binnen, naar je eigen binnenwereld waar je de trilling van liefde en vrede kunt ervaren die jij in wezen bent.

En weet dat het proces van angst naar liefde, van ego naar bewustzijn een proces is dat je meestal stap voor stap te doorlopen hebt. Dus maak iedere dag een stapje en dan zul je verbaasd zijn waar je op een dag bent uitgekomen.

Veel lef en liefde,

Esmeralda.

P.S. Heb je zin om met de wijsheid van Eckhart Tolle praktisch aan de slag te gaan zodat ook jij juist in deze tijden van COVID 19 alle tools in handen krijgt om weg te blijven van je ego en steeds maar weer terug te keren naar jouw ZIJNs-essentie?
In onze nieuwe online omgeving staat de basistraining en de verdiepende training voor je klaar. Meer informatie over de training.

Onlangs kreeg ik een paar reacties van mensen die de Tolle training hebben gedaan:

Met heel veel inspiratie en ontdekking heb ik de online basistraining van Tolle gevolgd. Waaow, wat vertaal je zijn werk goed zeg. Ik had De kracht van het Nu en Een nieuwe aarde gelezen, maar met jouw uitleg en voorbeelden gaat het echt leven! – Marielle

Ik vind het zo ontzettend knap hoe in deze online training het werk en de ongelooflijk krachtige visie van Tolle toepasbaar wordt gemaakt. Dat is namelijk iets waar ik heel erg van houdt: inspiratie, inzicht en daarnaast ook een duidelijk antwoord op de vraag: ‘Hoe kan ik dat voor mezelf en voor mijn dagelijkse werk toepassen.’ Het is de vertaalslag van Esmeralda die ik nodig had om een enorme sprong in mijn bewustzijn te maken. – Ingrid

Ik heb zowel De kracht van het nu gelezen als Een nieuwe aarde, maar toen ik jouw uitleg van het ego en de identificatie met het pijnlichaam hoorde, viel het kwartje pas echt. Een grote eyeopener was dit voor mij. – Esther

PS. Wil je eerst kennismaken met mijn manier van vertalen van de wijsheid van Eckhart Tolle? Ik heb een gratis online video serie gemaakt:  ‘Tolle in een notendop’.