Heling vraagt om een liefdevolle getuige

ademwerk helen liefde Nov 12, 2020
Heling vraagt om een liefdevolle getuige

Al vaker heb ik BLOG’s geschreven over trauma’s en de verwerking ervan: heling noem ik het doorgaans. Wil je die BLOG’s nog teruglezen? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

  1. Pijn helen, zweverig of juist niet
  2. Helen door te huilen
  3. Ik zie het niet meer zitten, en toch is er hoop
  4. Door ademsessie in 1 keer van diep trauma af

Niet dat ik een trauma-expert bent, dat zeker niet, maar door de jaren heen ben ik wel een ervaringsdeskundige geworden op het gebied van traumaverwerking.

Tientallen, zo niet honderden mensen hebben tijdens ademsessies, paddenstoelenceremonies of systemische sessies trauma’s verwerkt, die veelal onbewust in hun lichaam lagen opgeslagen. In ieder geval de laag van het trauma die in dat moment aangeraakt en oplost mocht worden.

Tijdens mijn systemische jaaropleiding vertelde de docent, die een geweldige opleider maar ook een goede therapeut is, over het belang van een getuige bij het proces van heling.

En afgelopen twee weken heb ik het weer zo letterlijk ervaren: het belang van deze getuige.

Een getuige is niet alleen iemand die bij het helingsproces aanwezig is, het is ook de persoon die degene die door de verwerking heen gaat, vasthoudt en troost, net zolang het nodig is.

In verschillende sessies heb ik ervaren dat juist het vastgehouden worden tijdens, en zeker na het doorvoelen van de pijn (let op: dit gaat NIET over het herbeleven van de traumatische gebeurtenis), het belangrijkste onderdeel van het proces is geweest; zo vertelden alle drie de vrouwen met wie ik een (adem)sessie deed mij aan het einde.

Heling gaat bijna altijd over pijn die je als kind hebt opgelopen en om dat te verwerken is het vastgehouden worden en het troosten een essentieel onderdeel.

De getuige hoeft niet persé een coach of een therapeut te zijn, het kan ook een ouder, een vriendin of je partner zijn. Wel is belangrijk dat de getuige volledig in de kalmte en ontspanning kan blijven ondanks de zeer heftige fysieke reacties waarmee traumaverwerking doorgaans gepaard gaat. Het lichaam ontlaadt zich, vanuit de ongelofelijke intelligentie van het lichaam, namelijk letterlijk van opgeslagen vastzittende energie en dat komt er vaak op een hele heftige manier uit.

Veiligheid en zachtheid zijn voorwaarden waar de getuige aan moet voldoen.

De afgelopen jaren, na zoveel sessies, is mij volledig duidelijk geworden dat ieder mens onbewuste trauma’s heeft en dat niet praten maar lichamelijk proceswerk de weg is om trauma’s te helen.

En het goede nieuws is: Wat er uit is, is er uit. VOOR ALTIJD!

Weet dat alle trauma te verwerken zijn en dat daarmee voor ieder mens de ruimte kan ontstaan om in liefde te leven.

Veel lef en liefde,

Esmeralda.

PS Wil je meer weten over het helen van trauma’s. Ik heb een gratis video-serie gemaakt Helen vraagt om LEF. Schrijf je in op de mailinglijst en dan ontvang je deze serie in je mailbox.