Het verandert pas als wij NEE zeggen

aanmoedigen bewustzijnsontwikkeling liefde Mar 02, 2023
NO

Het verandert pas als wij NEE zeggen

Ondanks dat ik al jaren geen nieuws kijk/lees/hoor* , en daardoor niet in detail weet wat er gaande is in wereld, is het Me-Too verhaal niet helemaal aan mij voorbijgegaan. 

Zelf heb ik in mijn leven niet met ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken gehad, maar ik heb wel honderden keren nee moeten zeggen en ik heb ook vaak dingen gedaan waar ik eigenlijk NEE tegen had willen zeggen, maar dat toch niet deed. 

Maar door mijn persoonlijke proces rond intimiteit en seksualiteit (daar meer over in mijn tweede boek dat dit jaar uitkomt) en het werk dat ik doe met vrouwen, raak ik er steeds meer van overtuigd dat de verandering die nodig is om een seksueel veilige wereld te realiseren bij de vrouw ligt en niet bij de man. 

Pas als wij vrouwen NEE zeggen tegen gedrag waar geen consent over is, dan gaat er bij de man iets veranderen.

En dat zal niet bij de eerste keer zijn, maar als wij steeds duidelijker worden in onze grenzen, zal er een beweging de goede kant op komen.

En als mannen niet willen luisteren moeten ze maar voelen, is mijn persoonlijke ervaring. Zo heb ik een keer bij de derde waarschuwing die ik aan een man gaf dat ik niet gediend was van zijn hand op mijn billen, met mijn scherpe lange nagels in een van zijn handen geknepen. Venijnig én hard.

Hij reageerde heel pissig, maar voor mij was het duidelijk: ‘Als je niet van me af kunt blijven als ik het drie keer aan je vraag, dan moet je het maar voelen.’

Het was mijn Durga die op stond. Voor een seksueel veilige wereld hebben we onze Durga’s nodig (lees hier mijn BLOG over de Durga).

Ik zag afgelopen weken de documentaires van Pamela Anderson en Taylor Swift op Netflix. Boeiende levensverhalen van twee dappere vrouwen die allebei te maken hebben gehad met seksueel overschrijdend gedrag en Pamela zelfs met een misdrijf. Zij is verkracht op haar twaalfde.  Beiden hebben ergens in hun leven een grens getrokken. Taylor heeft een rechtszaak aangespannen tegen een man die haar aanrandde terwijl ze op de rode loper stond en Pamela heeft zelfs bij haar grote liefde, de vader van haar twee zonen, de grens getrokken toen er lichamelijk geweld tegen haar werd gebruikt. Ze heeft een echtscheiding aangevraagd en haar ex-man heeft zes maanden in de cel gezeten.

De boodschap van deze dames was duidelijk: tot hier en niet verder

En dat was ook de boodschap van de film She Said. Een inspirerend waargebeurd verhaal van twee onderzoeksjournalisten die de dappere strijd met Harvey Weinstein zijn aangegaan. Er waren zoveel signalen dat het fout zat rond deze, ogenschijnlijk onaantastbare, filmmagnaat dat zij deze case diepgaand zijn gaan onderzoeken. Ze zijn lang bezig geweest om getuigen te vinden die zich openlijk tegen Harvey Weinstein durfden uit te spreken om zo voldoende bewijs te krijgen om daadwerkelijk een gefundeerd stuk in de krant te plaatsen. Dat is gelukt, wat niet eenvoudig was, maar inmiddels zit deze man achter de tralies.  

Maar de meeste mannen hoeven niet aangeklaagd te worden, de meeste mannen deugen namelijk. Maar die hebben op dit vlak nog wel wat te leren. En dat kunnen ze alleen van ons : wij vrouwen.

  • wij moeten mannen leren om te vragen als ze iets willen doen
  • wij moeten mannen leren dat een NEE echt nee is
  • wij moeten duidelijk zijn waar onze grenzen liggen
  • wij hebben uit een situatie te stappen als die niet goed voelt
  • wij mogen mannen uitnodigen om een stapje verder te gaan of juist aan te geven nog even geduld te hebben

En wat daarvoor nodig is, is een goed fundament van zelfliefde in onszelf.

Dus als NEE zeggen en grenzen aangeven lastig is, hebben we bij onszelf werk te doen. Innerlijk werk. Om krachtiger te worden en beter te kunnen voelen wat we wel willen en wat niet.

En dat betekent ook dat we veilig moeten worden bij ons zelf. En zoals ik in een eerder BLOG over vallei-orgasme heb geschreven: veiligheid kun je trainen. Door de technieken van vallei orgasme. Dat vergroot onze veiligheid en we leren daardoor ook onze grenzen aan te geven . 

Maar er zijn vele manieren om met jezelf te werken aan meer zelfliefde en een fundament van vertrouwen en veiligheid.

Mijn advies: stap de wereld van de bewustzijnsontwikkeling binnen. Vind de juiste teachers en plekken waar je op een veilige manier met jezelf aan de slag kunt. Waar je je trauma’s kunt helen en waar je je zelfliefde kunt vergroten. Nederland is een walhalla om dit proces te starten. Zoek op internet, vraag het aan vriendinnen en zet je eigen innerlijke autoriteit in (lees hier mijn BLOG over de kracht van jouw innerlijke autoriteit) om de juiste keuzes te maken.

Zo kunnen wij vrouwen, samen, werken aan een seksueel veilige wereld. Doe je mee?

Veel LEF en liefde,

Esmeralda

PS I En met dit BLOG wil ik niet voorbij gaan aan alle vrouwen die in situaties zijn geweest waarin ze geen NEE konden zeggen. Dagelijks worden er vrouwen verkracht en mishandeld die daar om welke reden ook geen nee tegen kunnen zeggen. Maar alle vrouwen die wel NEE kunnen (leren) zeggen, helpen deze groep daar ook bij, dus laten we opstaan voor elkaar.

PS II En in dit BLOG wil ik ook niet iedere man die flirt met een vrouw tekort doen. Want flirten is leuk. Wat belangrijk is, is dat er consent is. En wij bepalen daarin de grens. Daar mogen we mannen dus in liefde op leren wijzen.

PS III Als je interesse hebt in de training Vallei Orgasme, kijk dan op deze speciale website pagina en krijg een korting van 50 euro waardoor je voor deze officiële vallei training bij Reinoud Eleveld nog maar 197 euro betaald. 

* Ik kijk overigens sinds de coronacrisis steeds meer naar alternatieve media zoals blckbx en interviews bij Tegenwind en de Trueman Show van Jorn Luka, etc.