Het zijn de dapperen die zoeken naar waarheid ...

aanmoedigen ontwikkelen Nov 04, 2022

Al een paar dagen borrelt het gevoel in mij dat ik me weer eens mag uitspreken over wat er in de wereld gaande is. Niet dat ik daar nou zo bovenop zit en iedere dag aan de buis gekluisterd zit om het nieuws te kijken.

Integendeel.

Ik kijk al vijftien jaar geen TV en het eerste dat uit mijn repertoire is verdwenen is het NOS nieuws. Lang geleden voelde ik al dat het kijken van 'het nieuws' me geen goed deed en me afleidde van dat wat ik te doen heb in de wereld, al was dat vijftien jaar geleden nog helemaal niet duidelijk. 

Wat ik wel doe is regelmatig naar films kijken en dan is het genre 'waargebeurde verhalen' favoriet. Nou weet ik dat je 'waargebeurd' in Hollywood ook regelmatig met een korrel zout moet nemen, maar het feit dat er tenminste enige 'waarheid' in een verhaal zit, maakt het voor mij aantrekkelijk. 

Gisteren keken André en ik de film A good nurse op Netflix en het eerste uur vroegen we ons af waar deze film naar toeging. We begrepen er niets van, maar dat werd in de tweede helft meer dan goed gemaakt. En deze film gaf me de kapstok om het BLOG te schrijven dat ik wilde, omdat het laat zien dat het de dappere mensen zijn die op onderzoek naar de waarheid gaan, omdat ze voelen dat er iets niet klopt.

En zonder deze dappere mensen zou de wereld er anders uit zien.

In deze film wordt de politie door een ziekenhuis directie uitgenodigd om onderzoek te doen naar een sterfgeval. Het ziekenhuis heeft zelf zeven weken nodig gehad voor hun eigen interne onderzoek en het wordt al snel duidelijk dat het ziekenhuis iets achterhoudt. De twee rechercheurs voelen aan hun water dat het niet klopt. Maar ze krijgen niet de ruimte om vertrouwelijke gesprekken te voeren met de betrokkenen, omdat de ziekenhuisdirectie het voor elkaar krijgt, in samenspraak met de openbare aanklager, dat de directie zelf aanwezig is bij de verhoren van medewerkers van het ziekenhuis. Als de directrice kort wordt weggeroepen tijdens het verhoor van Amy, de vaste nachtverpleegkundige op de IC, ontdekt ze een bijzonderheid in het toedienen van de zoutoplossing bij de patiënt die inmiddels acht weken geleden is overleden. De rechercheurs komen met hun onderzoek uit bij haar collega Charles Cullen. Charlie is sinds kort de vaste collega van Amy in de nachtdienst en is een zeer goede vriend geworden die haar op een bijzondere manier helpt met haar gezondheidsproblemen. Ze ontwikkelt een bijzondere vriendschap met hem en ze wil niet geloven dat Charlie iets te maken heeft met dood van de patiënt. 

Ik zal de afloop niet verklappen, maar de essentie van de film is dit:

Dat het dankzij dappere mensen is dat de waarheid boven tafel komt, en dat het systeem (in dit geval de ziekenhuis-instituten) er alles aan doet om dingen systematisch in de doofpot te stoppen. En het blijkt niet om één ziekenhuis te gaan maar om velen (!). De dapperen in deze film zijn de rechercheurs en Amy; bij alle drie is er een geweten dat opspeelt door het gevoel dat er 'iets niet klopt' en dat het belangrijk is dat de waarheid gevonden wordt.

Ik vond de uitkomst van deze film ronduit schokkend en het klopte zo met wat er op dit moment in mij borrelt: dat er zoveel dingen niet kloppen en dat de waarheid systematisch weggemoffeld wordt door 'het systeem' - daar vallen wat mij betreft overheden, grote bedrijven en instituten onder.

En wat ik ook zie is dit: Het zijn de dappere mensen die op zoek gaan naar de waarheid, maar die door 'het systeem' geframed worden als complotdenkers waardoor ze meteen door iedereen in de hoek worden gezet als ongeloofwaardig, onbetrouwbaar en eigenlijk totaal gek.

Het is jammer en zeer onterecht want we kunnen veel van deze dappere mensen leren die ik eerder als waarheidszoekers zou willen bestempelen. Waarheidszoekers die meer dan tienduizend uren besteed hebben aan hun persoonlijke onderzoek naar WAARHEID, wat niet per definitie dé waarheid is, maar op zijn minst de moeite waard is om naar te luisteren.

Ben jij benieuwd naar de verhalen achter de waarheidszoekers van deze tijd?

Er is een prachtig neutraal boek verschenen van socioloog Jaron Harambam, THE TRUTH IS OUT THERE, waarin hij achttien waarheidszoekers portretteert en hun waarheid vergelijkt met de waarheid zoals die door de overheid/of door de instanties wordt verteld; 'DE OFFICIËLE LEZING.'

Prachtig vormgegeven en met respect voor beide invalshoeken: een aanrader voor iedereen die voelt dat er dingen niet kloppen die er nu gaande zijn in de wereld

Liefs, Esmeralda

PS Hierbij nog een aantal filmtips van waargebeurde verhalen van mensen die strijden voor het goede en opkomen voor waarheid.

Zonder deze dappere mensen:

* Zou India nog steeds onder Britse overheersing gebukt gaan (Ghandi)
* Zouden er in Alabama nog steeds mensen zijn in Death Row die totaal onterecht geëxecuteerd worden (Just Mercy)
* Zouden mensen met longproblemen nog steeds in een ijzeren long hun leven moeten slijten (Breathe)
* Zouden we nog steeds denken dat Lee Harvey Oswald de moordenaar van J.F. Kennedy was (JFK)