In één week 5-0 voor de ziel | deel 1

aanmoedigen microdoseren ontwikkelen Jul 15, 2022

Een paar weken geleden werd ik gebeld door Chantal. Chantal ken ik als een vriendin van een goede vriendin van mij en ik heb haar de laatste paar maanden een aantal keer ontmoet.

‘Esmeralda, ik zit er helemaal doorheen. Ik ben ten einde raad. Kan je me helpen?’

Chantal is een krachtige dynamische vrouw die aan de buitenkant haar leven goed voor elkaar heeft. Met innerlijk werk is ze al jaren bezig, maar het lijkt erop dat ze nog niet helemaal bij de kern is gekomen want anders zou ze me niet bellen in deze toestand.

Doorgaans kan ik vrouwen tools aanreiken om naar de kern te gaan dus ik zeg ‘JA’ en maak een afspraak om systemisch (ook wel bekend als opstellingen-werk) met haar aan de slag te gaan.

Zoals bij iedereen, doe ik met Chantal twee simpele oefeningen om te ontdekken wat haar negatieve geloof is.

Het negatieve geloof is de wortel – de eerste en sterkste overtuiging die je over jezelf hebt ontwikkeld – van al jouw onbewuste ego-denken en ego-gedrag. Je ego is jouw onware zelf; dat deel wat niet jouw essentie is maar opgebouwd is uit conditioneringen. Het kennen – of liever gezegd het doorvoelen – van die wortel is een belangrijke stap om af te rekenen met oude ingesleten patronen. Alle niet-dienende patronen zijn namelijk gebaseerd op dit specifieke negatieve geloof.

In twee oefeningen is het klip en klaar; Chantal is ervan overtuigd dat ze een loser is. Dit zit heel diep en het is een absolute eye-opener voor haar. In deze eerste sessie vertelt zij ook over het seksueel misbruik in haar verleden en het is duidelijk dat daar nog onverwerkt trauma zit. We maken een afspraak voor een ademsessie een paar dagen later.

Voordat we gaan ademen vertelt ze me dat ze nu kan zien hoe zij haar hele leven gebaseerd heeft op die ene overtuiging: IK BEN EEN LOSER. Overal sijpelt die zin door in haar leven en de ‘mislukkingen’ die zijn in haar ogen heeft gekend.

Maar de ALLERBELANGRIJKSTE boodschap die ik altijd vertel over het negatieve geloof, is het feit dat het een ILLUSIE is. Het is NIET WAAR!

De sleutel zit in het doorzien dat deze zin (bij ieder mens is die zin specifiek maar altijd een variant van IK BEN NIET GOED GENOEG) niet meer is dan een verzinsel van het ego. We creëren in ons hoofd allemaal zo’n zin die ons hele leven hier op aarde domineert tot het moment dat we besluiten met bewustzijn aan de slag te gaan.

Bewustzijnsontwikkeling is niets anders dan DOORZIEN dat dit negatieve geloof een illusie van het ego is. Vanaf het moment dat je het niet meer gelooft en er een andere zin tegenover zet die je van binnenuit gelooft, verandert je leven de goede kant op.

Voor Chantal is de nieuwe zin: IK BEN EEN BRON VAN CREATIE.

Tijd om te ademen.

De eerste tien minuten is er behoorlijke weerstand en ik neem waar hoe het hoofd van Chantal probeert er niet in te gaan. Ik blijf haar liefdevol stimuleren om door te ademen en uiteindelijk zegt ze: ‘Ik voel een stuwing’. ‘Dat is een goed teken. Blijf ademen en geef op deze manier de inwendige stuwing meer kracht’, zeg ik bemoedigend.

De stuwing zet door en Chantal kan niet anders meer dan zich over te geven aan haar lijf. Een lijf dat precies ‘weet’ wat het moet doen. Haar handen verkrampen en uiteindelijk kan ze niet anders dan krijsen. ‘NEE, NEE, NEE!’ Ze blijft het herhalen, totdat het klaar is en ze huilend op adem komt van deze krachtige ervaring.

‘Eindelijk heb ik NEE kunnen zeggen tegen mijn misbruiker, eindelijk kon ik het! Wat ik toen niet kon, kon ik nu wel en ik voelde letterlijk de energie van deze man uit mijn lijf verdwijnen … wat een bevrijding!’, zegt ze met betraande ogen.

‘Ik ben ongelofelijk trots op jou, dat je door de weerstand heen bent gegaan en het toch hebt gedaan. Dit is het werk, Chantal en het is 2-0 voor de ziel’, zeg ik inderdaad vol trots.

Ik weet hoe krachtig het ademwerk kan zijn, mits iemand in de overgave durft en dat is Chantal op een geweldige manier gelukt.

Volgende week vertel ik dit krachtige en kwetsbare verhaal verder en ik hoop dat jij je aangemoedigd voelt om op de juiste manier en met de juiste mensen aan de slag te gaan met jouw innerlijke werk. Want als Chantal het kan, kan jij het ook!

Veel LEF en liefde,

Esmeralda

PS I op deze manier met innerlijk werk aan de slag gaan is ook pittig. Het vraagt veel energie en dat betekent dat je aan de andere kant heel goed voor jezelf moet zorgen en veel rust mag nemen. Wees lief voor jezelf en voor je lijf als je JA zegt tegen diepgaand proceswerk.

PS II een meer subtielere manier van innerlijk werk is microdosering. Op 26 september start ik een nieuwe editie van mijn microdoseringsprogramma. Een ONLINE – programma dat zes weken duurt en helemaal is vernieuwd. We duiken deze zes weken lang, met behulp van zeer kleine hoeveelheden psilocybine, dieper in de thema’s ZELFLIEFDE, SAMENLIEFDE en UNIVERSELE LIEFDE.