Keep life simple

aanmoedigen microdoseren ontwikkelen Jun 16, 2022

Weer zo’n cliché, maar eigenlijk voor ieder mens op deze aarde van toepassing. Ik zeg het vaak: ‘Het leven is eigenlijk heel simpel, maar ons hoofd maakt het ingewikkeld.’

Ik deel het verhaal van Clara, met wie ik onlangs een truffel ceremonie deed.

Clara is een leuke vrouw van begin veertig die haar leven prima op orde heeft: ze heeft een leuk huis, woont samen met een leuke vent en ze heeft een leuke baan.

Maar als je aan Clara vraagt of het leven gemakkelijk is, begint ze te zuchten en kan het gebeuren dat ze zinnen uitspreekt als:

‘Nou ik vind het leven maar knap ingewikkeld.’
‘Eigenlijk ervaar ik het leven als heel zwaar.’
‘Is het leven dan bedoeld om zo hard te werken … pfff.’

Clara is er een meester in om het leven veel ingewikkelder te maken dan nodig. Soms heeft ze het in de gaten, maar vaak ook niet. Het ingewikkeld maken van dingen is eigenlijk haar tweede natuur geworden, als overcompensatie van een onveilige jeugd. Want, en dit is een universeel gegeven, in ons hoofd wanen we ons ‘veilig’. Iedereen die bezig gaat met persoonlijke groei komt tot de onthutsende ontdekking dat leven vanuit je hoofd een schijnveiligheid is, maar zolang je dat niet ziet dan is dit de waarheid; zo ook bij Clara.

Gelukkig is ze een paar jaar geleden open gaan staan voor de krachtige werking van plantmedicijnen waaronder paddenstoelen, ayahuasca en truffels.

De plantmedicijnen zorgen voor een verruimd bewustzijn waardoor ze letterlijk met meer ruimte naar zichzelf kan kijken.

En in die ruimte ziet ze het altijd heel helder:

  • dat zij het zelf is die het leven ingewikkelder maakt dan nodig
  • dat er onbewust allerlei dwangmatige patronen haar leven zijn ingeslopen die ze zichzelf oplegt
  • dat veiligheid in jezelf nooit in het hoofd gecreëerd kan worden

Ook brengen de plantmedicijnen de verborgen natuurlijke humor – die ieder mens bezit – naar boven waardoor Clara met veel humor en zelfspot naar zichzelf kan kijken en ze altijd ontzettend moet lachen over het ingewikkelde leven dat ze (onbewust) zelf creëert. En ik lach met haar mee, want er zijn maar weinig mensen zo ontzettend grappig als Clara.

Inmiddels is Clara bewust onbekwaam, een toestand die iedereen die het pad van bewustzijnsontwikkeling loopt, leert kennen. Je bent je bewust van je eigen onbekwaamheid – doorgaans een ongemakkelijke fase – maar ook een noodzakelijke fase die nodig is om toe te groeien naar een bewust en bekwaam mens.

En zoals met alles: oefening baart kunst. En zo zie ik ook bij Clara stap voor stap de groei in haar vermogen om het leven simpel te houden en het steeds een beetje minder ingewikkeld te maken.

Keep life simple … dat is de boodschap!

Veel lef en liefde,

Esmeralda

PS I Over de meer praktische invulling hoe je het leven eenvoudig kunt maken én houden, zal ik binnenkort een ander BLOG schrijven.

PS II Als je aangaat op het verhaal van Clara en jij voelt dat je openstaat voor de krachtige werking van de psilocybine – de werkzame stof in paddenstoelen en truffels – schrijf je dan in voor een van onze MAGIC Circles in het najaar.

PS III Ik heb de zin ‘Keep life simple’ onlangs letterlijk toegepast om mijn werk nog eens onder de loep te nemen met de vraag: ‘Als ik mijn werk terugbreng naar de eenvoud en mezelf de vraag stel: wat wil ik dan?’

Er kwam een simpel antwoord:

‘Ik wil schrijven en met magic mushrooms werken.’

Schrijven houdt voor mij in dat ik zin heb om BLOGS te schrijven – die kunnen jullie de komende maanden dus weer wekelijks van me verwachten – en heel graag aan mijn tweede boek wil werken. En als het om de ‘magic mushrooms’ gaat betekent dat ceremonies geven en microdosering begeleiden.

Met die simpele kijk heb ik een aantal aanpassingen gedaan aan mijn jaaragenda.

  • ik ga op 26 september starten met een 6-weekse microdoserings-intensive met een nieuwe opzet en inhoud
  • ik doe voorlopig alleen nog de 1 en 2 daagse ceremonies (dit heeft te maken met een andere les die ik onlangs geleerd heb, maar daar later een ander BLOG over)

En we gaan dit najaar weer naar de woestijn. Want dat verlangen begon laatst ook weer te kriebelen wat geresulteerd heeft in een prachtige reis naar de woestijn van Jordanië van 10 tot en met 17 november 2022. En als er een plek is waar KEEP LIFE SIMPLE het best ervaren kan worden dan is het wel in de stilte van de woestijn. Ga je mee op reis om het leven ook voor jou simpel en eenvoudig te houden? Hier vind je alle informatie over de reis.