Koestering is een sleutel naar heling

liefde ontwikkelen Dec 09, 2022
Koesteren

Toen ik in 2019 mijn systemische jaaropleiding deed vertelde mijn docent over de liefdevolle getuige die nodig is voor heling. Een liefdevolle getuige die je ook vasthoudt en troost.

Ruim twee jaar geleden heb ik daar al een BLOG (lees mijn eerdere BLOG) over geschreven en nu ervaar ik dat ik mag schrijven over een verdieping erop.

Want ook ik groei in mijn kennis en ervaring en ik heb ontdekt dat een liefdevolle getuige nog iets verder mag gaan, namelijk door het geven van koestering.

Laatst zat ik te lunchen met een vriendin die momenteel de stap neemt om haar diepste angsten in de ogen te kijken en zij vertelde mij dat ze maar één ding nodig heeft voor haar heling en dat is koestering.

En koestering gaat altijd gepaard met aanraking … je kunt niet gekoesterd worden zonder dat je door de ander wordt aangeraakt, want: koestering ís aanraking.

Vaak zeg ik tegen mezelf: ‘Het is maar goed dat ik geen therapeut ben in de reguliere gezondheidszorg’.

Als therapeut word je geleerd dat lichamelijk contact met cliënten not done is, want je mag je niet te veel verbinden met je cliënten.

Voor mij is dat zo onnatuurlijk.

In de twaalf jaar dat ik werk met vrouwen die graag diepgaand willen helen, is aanraking vaak de sleutel. Soms is een hand op een been, of een arm om iemand heen voldoende, maar onlangs heb ik tijdens een ceremonie meer dan twee uur met een verwonde vrouw in mijn armen gelegen die ik al die uren gekoesterd heb. En toen ik iets anders had te doen, kwam er een andere begeleider bij haar zitten om de koestering voort te zetten. 

Toen besefte ik me zo dat dat niet alleen geldt voor mijn vriendin en deze specifieke vrouw in de ceremonie maar voor veel meer mensen. 

Maar voor velen is het ‘zich laten koesteren’ ook spannend. Durf je je echt over te geven aan een moederschoot, om daar jouw diepste trauma’s te helen of jouw donkerste kanten onder ogen te zien? 

Vind je het spannend maar voel je wel dat jij dit nodig hebt?

Ga dan op zoek naar plekken waar je vanuit onvoorwaardelijke liefde gekoesterd kunt worden. Stel jezelf open voor koestering en er zullen wonderen gebeuren in je leven.

Veel lef en liefde,

Esmeralda