Soms moet je ergens uitstappen om te weten waar je in zit

aanmoedigen ontwikkelen Jan 06, 2023
Ergens uitstappen

'Soms moet je ergens uitstappen om te weten waar je in zit.’

Deze zin sprak ik uit toen ik in november met elf vrouwen in de woestijn van Jordanië was. We zaten in een cirkel tussen de immense rotspartijen met een weids uitzicht richting de ondergaande zon en keken terug op een indrukwekkend verblijf in de Wadi Rum, de woestijn van Jordanië.

Deze zin resoneerde in de groep want dat was precies wat er de afgelopen zes dagen was gebeurd. We waren uit het dagelijkse vaak hectische leven gestapt om even helemaal op ons zelf te zijn, zonder gezin, zonder verantwoordelijkheid en zonder telefoon.

En in de ruimte van de woestijn werd helder waar we inzaten. De een ontdekte dat ze het avontuur mist in het leven dat ze nu leidt, de ander besefte dat ze veel te hard gewerkt had en veel te veel had gegeven ten koste van zichzelf. Weer een ander ontdekte dat er achterstallig emotioneel onderhoud was, waar ze nu de ruimte had gevonden om dit werk alsnog te doen.

Het is een zin die ik al jaren uitspreek omdat ik zelf in mijn leven zo heb ervaren dat je de realiteit niet goed kunt zien als je ergens volledig IN zit. Bij mezelf en bij anderen.

UIT een situatie stappen is vaak de enige manier om daadwerkelijk te zien waar je IN zit. Of dit nou een baan, een relatie of een vriendschap was. 

En ergens UIT stappen, betekent in eerste instantie vooral dat je tijdelijk ruimte creëert om te zien waar je IN zit om vervolgens te kunnen bepalen of het de bedoeling is of je ergens definitief uit moet stappen of niet. En ruimte kun je op vele manier creëren:

  • ga eens een lange wandeling maken in je uppie
  • ga eens een weekend in je eentje weg 
  • ga een keer een weekje bij een vriendin logeren als je vastgelopen bent in je werk of je relatie
  • ga een paar dagen naar een klooster  (dit kan tegen zeer lage kosten) of een retraite huis (deze huizen zijn gemaakt om je de ruimte te geven om uit een situatie te stappen)
  • pak je rugzak en doe eens gek: loop in een maand naar Santiago de Compostela en ik weet zeker dat je dan helderheid krijgt over je leven en welke stappen je hebt te nemen.

Word het voor jou tijd om te weten waar je nou eigenlijk IN zit? Stap er UIT!

Veel lef en liefde,

Esmeralda

PS: Een andere manier om naar jezelf en naar je leven te leren kijken is door de wijsheid van Eckhart Tolle te gebruiken. Ik heb een gratis video serie gemaakt, Tolle in een notendop, waar ik in vier korte filmpje de essentie van Eckhart Tolle meegeef. Laat je verrassen, want ik weet zeker dat je anders naar jezelf gaat kijken.