Step out of the system

aanmoedigen ontwikkelen Jun 03, 2021

Vijftien jaar geleden deed ik het voor het eerst. Bewust uit een systeem stappen waarvan ik ontdekte dat het niet meer bij me paste. Ik besloot weg te gaan bij de ABN AMRO bank. De bank waar ik al vanaf mijn geboorte mijn rekeningen had.

Op een dag werd ik me bewust dat er iedere keer dat ik iets moest regelen op het lokale kantoor in de buurt waar ik toen woonde, iets aan de hand was. Ik vond de dame achter de balie niet aardig, er was gedoe met andere klanten etc.

Nu zou ik zeggen dat ik last had van de lage trilling die hoort bij het systeem dat ABN AMRO heet, maar met energie was ik in die tijd totaal niet bezig.

Wel besloot ik te vertrekken, want één ding werd me duidelijk: als een systeem niet meer bij me past dan moet ik eruit stappen. Deze beslissing werd ook ondersteund omdat ik van mijn ouders het volgende mantra had meegekregen: don‘t fight the system.

Dit mantra helpt me nog steeds als ik in een systeem stap waar ik op dat moment niet uit kan stappen. Bijvoorbeeld als ik ga vliegen. Al jaren stap ik op luchthavens in anti-terreur systemen en hoewel ik aan alles voel dat het niet klopt, heeft het geen enkele zin om tegen dit systeem te vechten. Als ik voor de zoveelste keer mijn hoge wandelschoenen uit moet doen om ze door de scan te laten gaan, aanvaard ik dat, inmiddels, volledig (met dank aan Eckhart Tolle ðŸ˜‰).

Maar als ik er invloed op heb, dan kom ik in actie en zo ben ik de afgelopen jaren regelmatig uit allerlei systemen gestapt. En het bijkomende voordeel is dat er direct ruimte ontstaat voor het stappen in, of het creëren van, systemen die wel bij me passen.

  • Ik heb vriendschappen verbroken die niet meer goed voor me waren.
  • Ik ben uit een huwelijk gestapt en ervaar inmiddels een relatiesysteem met André dat extreem voedend voor mij is.
  • Ik heb na drie pogingen het internetdaten helemaal opgegeven. Het waren systemen waar ik doodongelukkig van werd.
  • Ik ben uit meerdere banen gestapt, om uiteindelijk een vrij leven te creëren waarin ik mijn eigen pad kan volgen.
  • Ik winkel zo min mogelijk nog bij Albert Heijn omdat ik daar regelmatig een ervaring heb zoals ooit bij de ABN AMRO (ik ben via de Rabobank uiteindelijk helemaal overgestapt op de Triodosbank en daar heb ik iedere dag een goed gevoel over).

Voor mij legt Corona ook bloot dat we in een ziek en angstig systeem zitten en ik voel in iedere vezel dat ik, als het om wonen en leven gaat, met André zoveel mogelijk uit systemen wil stappen. Systemen die gaan over van hypotheken, leningen, industrialisatie, etc.

Twee weken geleden ben ik een week naar Ecolonie geweest, een prachtige woon-werkgemeenschap in de Vogezen en heb daar ervaren hoe het ook anders kan. Leven op een manier die gaat over:

  • Eenvoud.
  • Samen.
  • Ecologisch.
  • Zo min mogelijk de aarde belastend.

En ik werd er heel blij van.

Zien dat het anders kán en daarmee ook de verantwoordelijkheid voelen dat het ook anders móet.

En de komende tijd ga ik de kunst van het creëren toepassen om onze droom te realiseren: een grote leefgemeenschap met een kerkje om in te wonen, waar we groepen mensen kunnen ontvangen die willen groeien in liefde, maar ook om met elkaar verantwoordelijkheid te dragen voor een minimale belasting van de aarde. 

Ik ben benieuwd naar jouw dromen voor de toekomst.

Veel lef en liefde,

Esmeralda.

PS: als je de eerste stappen wilt zetten om te groeien in liefde, schrijf je dan in voor de gratis videoserie ‘Leven in Liefde’.