Zielsgelukkig door onderweg te zijn

liefde ontwikkelen Dec 22, 2022
Black Panther

Ruim drie maanden geleden hebben wij het huis van André verkocht en wonen wij deels in onze camper: Black Panther.

Een groot deel van de spullen die wij hebben meegenomen en ook gebruiken (zoals kleding, reisspullen en ceremonie-spullen), liggen in het vakantiehuis van mijn fantastische vriendin Joyce in Zeeland. 

‘Ohhh je bent dus wel een beetje aan het cheaten’, zei Morris, de zoon van Anselma, onlangs tegen mij toen ik hem vertelde dat ik in een camper woon.

En dat klopt: we wonen niet 100% in de camper en we hebben dus ook nog een plek waar we spullen hebben staan, waar we regelmatig een paar dagen zijn en we ook kunnen wassen, douchen, etc.  

Maar ik denk dat we ruim 60% van de tijd in Black Panther leven en na drie maanden, inclusief kou en regen, kan ik maar één ding concluderen: 

Het leven in de camper maakt mij zielsgelukkig. 

Vanaf de eerste dag wordt er een gelukzalig gevoel van vrijheid aangeboord dat ik zo goed ken van mijn lange pelgrimstochten die ik te voet heb afgelegd.

De eigen definitie die ik toentertijd aan het woord pelgrim heb gegeven: iemand die zielsgelukkig is door onderweg te zijn.

Onderweg zijn en alles bij je hebben wat je nodig hebt.

Wat dat betreft is leven in Black Panther een absolute upgrading van het pelgrimeren te voet – denk aan een vast bed, een kachel, een keuken en koelkast en een hoop meer ruimte om dingen mee te nemen – maar het principe is hetzelfde.

Je bent onafhankelijk van de wereld om je heen en vrij om te doen en laten wat je wilt. Het voelt ongelofelijk vrij en wij genieten samen enorm van deze vrijheid.

‘Leven in een camper is ook behoorlijk romantisch’, zegt André regelmatig tegen anderen. En dat is zo. Dat is nog een bijkomend voordeel als je met zijn tweetjes op pad bent. Ook met Kerst en de dagen erna slapen we een aantal nachten in Black Panther en dat voelt voor ons zelfs heel fijn en comfortabel.

Dit BLOG is vanuit de camper geschreven en ik wens jou hele fijne feestdagen toe.

Veel lef en liefde,

Esmeralda

PS I Zielsgelukkig zijn is een resultaat van zelfliefde. Wil jij daar mee aan de slag? Schrijf je in op de mailinglist en ontvang de gratis video serie Leven in Liefde of In 3 stappen meer LEF in je leven. Daarin krijg je allerlei inzichten en tips hoe jij kunt groeien in liefde.

PS II En wat de kou betreft: sinds ik regelmatig een koudwaterdip neem, merk ik dat ik veel minder gevoelig ben geworden voor kou, wat het leven in de camper een stuk makkelijker maakt. Wim Hof had natuurlijk helemaal gelijk met zijn mantra: If you don’t go to the cold, the cold comes to you. Overigens hebben we een kachel in laten bouwen dus in principe lijden wij geen kou als we ín de bus zijn.

PS III Veel mensen zijn nieuwsgierig naar de praktische kant van het leven in de bus. Hieronder een korte Q & A.

Wat voor camper is het?

Een omgebouwde Fiat Ducato bestelbus in de kleur zwart. Naast een dakraam, en de reguliere zijdeurraam en achterdeurramen heeft deze bus geen extra ‘camperramen’, dus aan de buitenkant kan je niet heel makkelijk zien dat het een camper is. Officieel heet een omgebouwde bestelbus een buscamper.

Staan jullie op campings of gewoon op parkeerplaatsen?

De zwarte luifel en het camper-kenteken verraden dat het een camper is maar in het donker valt ons huis eigenlijk niet op en dat maakt ook dat wij alle nachten dat wij in Black Panther slapen gewoon op parkeerplaatsen staan. Eigenlijk mag dat niet en het is tot nu toe pas één keer gebeurd dat we door de handhaving zijn weggestuurd, maar over het algemeen vinden we mooie afgelegen parkeerplaatsen in het groen waar we prima kunnen staan.

Hoe doe je het met slapen en eten koken?

We hebben een heerlijk vast bed in de breedte waar we ook heel goed op kunnen zitten. Daarnaast hebben we een apart zitje met een uitschuifbare tafel en een volwaardige keuken met twee grote gaspitten, een middelgroot koelkastje met een vriesvak en een spoelbak met een kraan met koud water.

Hoe doe je dat met douchen en wc?

Een douche hebben we niet en dat betekent dat we ons iedere dag wassen. Lekker warm water maken en poedelen; tot niet zo heel lang geleden was dit overigens heel normaal. En wat de WC betreft: we hebben een goed afsluitbare drinkkan die we gebruiken als plaspot die we in de natuur legen. En als er een grote boodschap gedaan moet worden dan vouw ik mijn noodtoiletje uit, hang er een biozak in en doe de zak, zonder papier óf in de natuur, als natuurlijke compost óf in een afvalemmer (á la hondenbezitters en baby-bezitters).